Arkitekternes hjem

ArneJacobsen_sommerhus

 

 

 

Fra whiskybæltet til Sjællands Odde og videre mod Århus. Det ganske, danske land indeholder en perlerække af huse, som i deres arkitektur og charme fortæller historien om Danmarks dygtigste arkitekter.  Her levede de hverdagslivet og tegnede måske den første skitse til det næste store bygningsværk. Nogle hjem kan besøges, mens andre må nydes på afstand. Tag med på tourné i arkitekters egne hjem. 

 

Inger og Johannes Exners eget hus i Skodsborg

I 1963 opførte arkitektparret Inger og Johannes Exner dette smukke og særegne hus, der i rumfordeling og rumoplevelse overrasker i sin på én gang traditionelle og raffinerede udformning. I konstruktion og materialevalg bryder huset med det traditionelle parcelhus og regnes for at være et markant værk i dansk boligbyggeri.

Husets ejendom rummer en fredet bronzealdergravhøj, og rygtet siger at den var Struense og Caroline Mathildes hemmelige mødested, da hoffet residerede på det nærliggende Hirschholm Slot.

Inger og Johannes Exners er kendt for at have tegnet mange kirker. Sankt Clemens Kirke i Randers er en af parrets mest berømte.

ExnersEgetHus

 

Finn Juhls hus i  Ordrup

Finn Juhl byggede sin prægtige, særegne bolig i 1942 på en grund, der støder op til Ordrupgaards park. Takket være en enestående privat donation er huset i dag en fast del af Ordrupgaard Museum, og museet slog dørene op for besøgende i 2008. Gennem sin karriere var Finn Juhl stærkt inspireret af kunsten og huset er et pragteksempel på, hvordan han formåede at få samspil mellem interiør, farver og materialer til at gå op i en højere enhed. I huset kan man desuden opleve Finn Juhls samling af modernistisk kunst og kunsthåndværk, der, sammen med arkitektur, lys og farver, skaber en hel unik oplevelse.

Finn_Juhl_2

 

Arne Jacobsens hus i Charlottenlund

Med sine hvide vægge og kubistiske former regnes Arne Jacobsens hus på Gotfred Rodes Vej i Charlottenlund som et ikon fra hans internationale periode. Huset blev opført i 1929 og er det første eksempel på Jacobsens inspiration af funktionalismen. Arne Jacobsen boede i huset med sin familie, indtil han under krigen måtte flygte til Sverige. Efter krigen ændrede familieforholdene sig, og Arne Jacobsen vendte ikke tilbage til den smukke villa. I 2005 købte Realdania villaen, hvorefter man gennemførte en omfattende renovering. Realdania ejer desuden Arne Jacobsens andet originale hjem på Strandvejen 413. Begge huse lejes ud til private, men Realdania arrangerer løbende omvisninger. Tilmeld dig deres nyhedsbrev og få mere at vide her.

ArneJacobsenHusCharlottenlund

 

Knud Friss’ hus i Århus

Knud Friss opførte sin villa i 1958. Den fungerede både som bolig og tegnestue for arkitektens berømte tegnestue Friis & Moltke. I 1970 udvidede Knud Friss ejendommen, hvor han boede med sin hustru frem til sin død. Knud Friis blev i venners lag kaldt en ”mild brutalist”. Øgenavnet hentydede dels til hans væsen, dels hans bygningsværker, der ofte havde en brutalitet i materialevalg og i den måde Friss valgte at placere dem i landskabet.

Eksteriør havefacade nat

 

Poul Henningsens hus i Gentofte

Poul Henningsens hus i Gentofte blev opført i 1937. Med et fokus på kollektive familierum og udførelse i 11 niveauspring gjorde huset op med forestillingen om den traditionelle villa. Poul Henningsens visionære byggebedrift trak referencer til modernismens barndom, og lagde grundstenen til parcelhuset. Husets ydervægge er opført af betonblokke, mens alle vinduer er omkranset med jernrammer, hvilket var meget moderne i 1930’ernes Danmark.

Selv udtalte Poul Henningsen om huset:

”Det hus, jeg har bygget på Brogårdsvej, forener ulemperne ved to-etagers huset med ulemperne ved et-etages hus.”

Huset ejes i dag af Realdania og er fredet.

PoulHenningsensHus

Skriv en kommentar

Vent venligst...